Početna O nama Pčelarstvo Galerija Linkovi

Novosti         

K O N T A K T I 

 

Radovi u pčelinjaku

 

Početna >>> Pčelarstvo>>> Pčelinji proizvodi: Propolis

 

Propolis

 

Propolis je smolasta tvar koju pčele skidaju s biljaka. Ime,grčkog podrijetla „pred gradom“ označava da se pčelinja zajednica brani od ulaska štetnih tvari izvana. Propolis je smolaste konzistencije, tamnozelene do smeđecrvene boje, mirisa karakterističnog s obziromna biljke od kojih potječe (brezovi pupoljci, borove iglice itd), a kad sagorijeva miris je sličan mirisu tamjana.

 

Pčele propolis upotrebljavaju za premazivanje unutrašnjosti košnica (bolje očuvanje topline zimi), tankim slojem prekrivaju pelud u stanicama saća, služi im za sprječavanje zaraza u košnici i balzamiranje nepoželjnih prodošlica.

 

Kemijski sastav u potpunosti nije poznat, ali zna se da sadrži: smole i smolama slične tvari (pčele dodaju izlučevine slinskih žlijezda), balzame, vosak, pelud. Eterična ulja, kemijske spojeve - „biljne hormone“- koje imaju značenje u djeljenju biljnih stanica, kemijske tvari koje u živoj stanici djeluju inhibitorski, terpene, mineralne tvari i dr. Fizikalno-kemijskim metodama utvrđeno je da sadrži flavone i flavonoide (flavonski derivati, organske kiseline, aldehide i dr.

 

Propolis se upotrebljava sam u alkoholnoj ili vodenoj otopini, najčešće sa medom, ali i s drugim pčelinjim proizvodima pa i s peludom, ili u smjesama s ekstratima ljekovitog bilja. Alkoholne i vodene otopine manje ili više djeluju antivirusno, antibakterijski i antigljivično te lagano anestetički. S medom i drugim pčelinjim proizvodima upotrebljava se za jačanje imunobiološkog sustava organizma jer djeluje kao biološki stimulator tj.aktivira i stimulira specifična antitjela. U humanoj i veterinarskoj medicini upotrebljava se za liječenje rana, a u stomatologiji za jačanje i liječenje zubnog mesa.

 

Tinkture i sirovi propolis čuvaju se izvan dohvata sunčevog svjetla a na sobnoj temperaturi. 

 

IZDVOJENO