Početna O nama Pčelarstvo Galerija Linkovi

Novosti         

K O N T A K T I 

 

Radovi u pčelinjaku

 

Početna >>> Pčelarstvo>>> Bolesti pčela: Varoza

 

Bolesti pčela: Varoza

 

Varoza je nametnička bolest pčela svih stadija uzrokovana grinjom (Varroa jacobsoni) koja je dobila ime po njemačkom trgovcu i istaživaču (Edvard Jakobson).

 

Oplođena ženka varoa živi na odraslim pčelama i hrani se njihovom hemolimfom, a jaja polaže uz pčelinje leglo. Razvojni oblici varoe hrane se hemolimfom pčelinjih kukuljica pa su znaci bolesti vidljivi na leglu i na odraslim pčelama.

 

Dok je broj nametnika malen, na pčelinjoj zajednici se ništa ne opaža. Tek kada se razvije veći broj varoa pčelinje društvo slabi i na kraju dolazi do njenog propadanja.

 

Stručnjaci su promatranjem brojnog stanja varoe u pčelinjoj zajednici tijekom godine zaključili da krajem zime broj varoa ne smije prelaziti više od 50 po jednom pčelinjem društvu. Tako mali početni broj varoa neće prestavljati problem za pčelinje društvo tijekom nadolazeće sezone sve do jeseni kada ćemo nagomilanu varou očistiti sa pčela oksalnom kiselinom.

 

Ukoliko se krajem zime u pčelinjem društvu nalazi više od 50 varoa tjekom sezone moramo poduzimati biološke i tehničke mjere za njeno dovođenje pod kontrolu. Ukoliko to ne poduzmemo do jeseni će se razviti toliko varoe da će izazvati bolest u pčelinjem društvu, njegovo slabljenje pa čak i propadanje pčelinje zajednice prije jeseni kada vršimo tretmane za čišćenje pčela od varoe.

 

Danas gotovo da nema pčelinjaka u Europi koji nema ovog opasnog nametnika koji pčelarima zadaje znatne probleme oko uzgoja pčelinjih zajednica. Varoa ne samo da se hrani pčelinjom hemolimfom i time znatno oštećuje pčelu od njenog naj ranijeg razvoja nego je i veliki prenosnik zaraznih bolesti pčela.

 

 

 

IZDVOJENO