Početna O nama Pčelarstvo Galerija Linkovi

Novosti         

K O N T A K T I 

 

Radovi u pčelinjaku

 

Početna >>> Pčelarstvo>>> Radovi u pčelinjaku: u travnju

 

Pčelinjak u travnju

 

U travnju se temperatura zraka brzo povećava. U kontinentalnim krajevima Hrvatske bude u razmaku od 8-25 C°, a u južnim krajevima Hrvatske može doseći i 29 C°. Oborine su tijekom mjeseca prosjecno 40-60 l/m2. Dani su sve duži tako da sunčani periodi u travnju iznose od 180 do 225 sati. Vremenske prilike u ovom mjesecu su od posebnog značaja za razvoj pčelinje zajednice. U travanju dolazi intenzivnog razvoja pčelinje zajednice radi uspješnog iskorištavanje glavne paše, ali i priprema zajednica za prirodno razmnožavanje - rojenje. U tijeku je cvatnja voćaka kao što su šljive, trešnje, jabuke, a na livadi maslačak.

U drugoj polovici mjeseca jedna od najznačajnijih razvojnih paša je uljana repica , a i mnoštvo drugih biljaka koje luče pelud i nektar. Jake pčelinje zajednice u travnju će sakupit nektara i peludi u većim količinama nego što im je potrebno. U tom periodu u zajednicama su ostale samo mlade pčele, a zimskih pčela više nema. Pčele unose pelud i nektar i u ovo doba grade saće samo uz prisutnost matice i legla svih uzrasnih struktura. Voštane žlijezde najviše izlučuju vosak kod pčela starosti od 5-18 dana. To znači da je početkom travnju pravo vrijeme za dodavanje satnih osnova , odnosno, najbolje vrijeme za njihovu igradnju, pa ćemo upravo u tom razdoblju dobiti najkvalitetnije izgrađeno saće.

Dodavanjem satnih osnova zaposlit ćemo mlade pčele koje su glavni nositelji rojevnog nagona. Pravovremenom i forsiranom gradnjom spriječit ćemo rojevni nagon, a istovremeno ćemo omogućiti matici da bez premještanja meda od strane pčela položi maksimalan broj jaja. Moramo dobro pratiti stanje pčelinjih zajednica kako bi kod onih super jakih mogli odraditi ono što ta zajednica traži.

U tom periodu klupko više nije zbijeno, a polaganje jaja i razvoj zajednica vrlo brzo napreduje. Takvom brzom napretku doprinosi sve veći dotok peludi i nektara, toplo vrijeme, kao i znatna količina mladih pčela, čija je sposobnost hranjenja 3-5 puta veća nego sposobnost zimskih pčela. Površine sa leglom sve se više povećavaju i kod jakih zajednica leglo zauzima 6-8 okvira pa i više pokrivajući cijelu površinu saća. Ako dotok nektara i peludi nije redovit, pčelar mora intervenirati poticajnom prihranom, najbolje pogačom, kako zajednica ne bi zaostajala u razvoju. Moramo znati da će nam pčele koje budu izležene do prve polovine travnja iskorištavati glavnu pašu. Moramo znati i to koliko su važne sabiračice da je još važniji broj mladih pčela primateljca.

Što pčelari moraju raditi u travnju?

Travanj je mjesec u kojem je rad pčelara najintenzivniji. U koliko se tijekom ožujka nije napravio detaljan pregled, treba ga obaviti što prije ili će biti velikih problema, ne samo sa slabim zajednicama već i sa jakima koje su ušle u rojevni nagon. Već je u ožujku bilo zajednica koje su najavile da će se rojiti i na takve zajednice treba obratiti posebnu pažnju. I dalje se ulažu veliki napori za neometan razvoj pčelinje zajednice, a ako je potrebno početkom ovog mjeseca plodišta se proširuju, ali vrlo pažljivo, jer još uvijek mogu nastupiti hladni dani.

Nije na odmet ponoviti da treba koristiti mlade pčele za gradnju saća, radi obnove plodišta, kao i da je vrijeme dodavanja okvira građevnjaka. U koliko se pored svih uloženih napora neke slabe zajednice nisu dobro i dovoljno razvile, iz bilo kojih razloga - bilo radi loše ili stare matice ili nekog drugog razloga, takve zajednice najbolje je spojiti. Ako takve zajednice pojačavamo od takvog posla nikad nikakve koristi, već puno posla, a nizašto, jer ono što je slabo uvijek ostaje slabo. Ako se slabe zajednice ne spoje, već ih se ostavlja, pčelar im mora posvetiti mnogo vremena i rada, ali se takve zajednice i pored svih napora i uloženog truda neće dobro razviti za glavnu pašu.


Proširivanje zajednica i stimuliranje razvoja rotiranjem nastavaka

U snaznoj pčelinjoj zajednici, a ovisno o vremenskim prilikama, dotoku nektara i peludi, u gornjem nastavku ima cca 6-8 okvira poklopljenog legla, a i puno mladih pčela. Iako u gornjem nastavku nema više slobodnog mjesta za polaganje jaja, matice nerado silaze u donji nastavak, jer je u donjem nastavku, radi vremenskih prilika, nešto hladnije. Da pčelinja zajednica ne bi zaostajala u razvoju, treba napraviti prvu zamjenu mjesta gornjeg i donjeg nastavaka. Ovo se radi kada vrijeme bude toplo i kada je dotok peludi i nektara redovit, kako bi pčele mogle što prije pokriti sada gornji, prazniji nastavak, u koji, sada iz donjeg nastavka prelazi matica i tamo nastavlja sa polaganjem jaja. Nakon 15-18 dana nastavak će biti pun legla i tada treba napraviti drugu zamjenu visine nastavaka. Kod zamjene mjesta nastavaka koristimo instinkt matice da polaže jaja u gornjem nastavku, jer je tu najtoplije. Isto tako, i pčele instinktivno prenose hranu iz donjeg u gornji nastavak, kako bi hrana bila što bliže otvorenom leglu, oko kojeg stvaraju vijence s medom. Na taj način stimulira se pčelinju zajednicu na brzi razvoj sa postojećom hranom u košnici. U ovakvom slučaju pčelar ne mora skidati poklopce na medu i ne mora stimulativno prihranjivati, što na pčelinjacima sa većim brojem košnica zahtijeva puno rada i vremena.

Ako se pčelar pridržava ovakvog načina rada, nakon 15-18 dana od druge zamjene položaja nastavaka pčelinjoj zajednici, zbog intenzivnog razvoja bude premalo mjesta u dva nastavka. Da bi se zajednica mogla nesmetano razvijati i da ne bi pala u rojevno stanje, prije početka glavne paše treba dodati i treći nastavak. Ako je zajednica pri gradnji osnova, nastavak treba dodati sa osnovama i izgrađenim saćem ali samo krajnjim. Kod jakih zajednica, pri toplom vremenu i intenzivnom unosu nektara i peludi, takav nastavak treba staviti u sredinu, između dva postojeća nastavka,mijenjajući pri tom mjesta tako da nastavak sa maticom bude na podnici. Leto je otvoreno samo na podnici kako bi pčele što prije prihvatile taj nastavak. U sredinu tog nastavka treba staviti 2-3 okvira sa otvorenim leglom, a do tog legla staviti okvire sa satnom osnovom. Na ovaj način se postiže najkvalitetnija gradnja saća u najpovoljnijim uvjetima i najvećem kontaktu sa mladim pčelama čije voštane žlijezde luče vosak.

Novoizgrađeno saće koristimo za uzgoj legla, što je u biti jako važno u sanitarnom i profilaktičkom pogledu, jer to je istovremeno jedna od mjera protiv bolesti legla. Kada je vrijeme nepovoljno, a mi moramo proširiti zajednicu na ovaj navedeni način, nismo napravili nikakvu pogrešku, jer nismo razdvojili leglo, ono i dalje ostaje povezano u stupu. Preporuka je da u takvim vremenima pčelama uvijek bude dostupna pogača kao stimulacija, jer pčele bez obzira na loše vremenske prilike ne prestaju sa gradnjom saća i proširenjem legla.

Kako raditi sa velikim brojem košnica?

Na velikom pčelinjaku na kojem se jedan pčelar brine o velikom broju zajednica, rad mora biti što racionalniji i što lakši. U tom smislu, rad na proširivanju plodišta i rotiranju nastavaka može se na neki način programirati kako bi pčelar mogao odrediti približne datume svojih radova. Na osnovu zapisanih podataka prilikom prijašnjih pregleda i u skladu sa količinom pčela i legla, pčelinje zajednice treba podijeliti u četiri kategorije: vrlo jake, jake, srednje i slabe. Na taj način približno određujemo datum svakog sljedećeg postupka. Pčelar ne mora kontrolirati svaku zajednicu posebno, a prije svega onu iz prve kategorije vrlo jake. Ako se letimičnim pregledom na 5-10% utvrdi da je došlo vrijeme za bilo koju manipulaciju, onda moramo raditi sve zajednice u toj kategoriji.

Kako raditi sa AŽ košnicom?

Ovo što sam do sada opisao vrlo malo se može primijeniti kod AŽ košnice. Dobro nam je poznato da je kod svih lisnjača problem prostor i jednostavno je ne možemo proširiti, jer vrlo brzo dostižu svoj najviši razvoj. Zato se pčelari koji pčelare AŽ košnicom ne moraju žuriti i forsirati proljetni razvoj, jer će već na paši uljane repice imat velikih problema sa rojenjem. Ali, ako baš žele, mogu najprije zarotirati okvire u plodištu na način da ono što je bilo naprijed prema letu da to okrenu odostraga, a nakon toga, dalje matici stvarati prostor za nešenje na način da okvire sa poklopljenim leglom dignu u medište a u plodište stave satnu osnovu. Kada pčelinjoj zajednici bude premalo prostora, doći će do rojenja već na paši uljane repice. Kako bi o ovakvim stvarima mogli napisati romane, ja ću još jednom podsjetiti one zaboravne da što prije aktiviraju pojila jer je pčelama potrebna velika količina vode, a posebno one čiste. Još bi imali puno toga za reći što i kako raditi, jer niti jedan način nije idealan, pa niti ovo što sam opisao. Svakom pčelaru ovo može poslužiti kao podsjetnik, a mladim pčelarima vodič kako i kada treba raditi.

Pčelar: Josip Križ

 

IZDVOJENO